OMGEVINGSBOEK OLV vd HAM

Mechelen, stad in volle vaart!

Het oudste bewaard gebleven document, waarin Mechelen voor het eerst onder de naam Machlines wordt vermeld, is een oorkonde uit 1008. Later veranderde de naam van de stad naar Machele, Mechgelme om uiteindelijk in de 15de eeuw definitief onder naam Mechelen te worden gedoopt.

Gedurende een korte periode in de 16de eeuw was Mechelen de voormalige hoofdstad van de Nederlanden. Later verkreeg de stad dezelfde status als Zeeland, Holland, Vlaanderen en Brabant. Niet verwonderlijk dus dat je er zoveel fraaie beschermde historische monumenten en kerken aantreft.

Behalve de verrassende aantrekkingskracht die uitgaat van de mooie pleinen en straten telt Mechelen ook verschillende musea en trekpleisters: naast de 9 musea zoals het Speelgoedmuseum, het Hof van Busleyden, Het Schepenhuis, het Joods Museum van deportatie en verzet, .... kan je ook een bezoekje brengen aan Planckendael, het Vrijbroekpark, het sport- en recreatiedomein De Nekker, Het Mechels Broek, erfgoed- en congrescentrum Lamot, Technopolis en de Brouwerij Het Anker. Het leven in de brouwerij is steeds verzekerd!

Mechelen koestert zijn rijke erfenis, maar verliest zich niet in nostalgie. Vandaag de dag is Mechelen een dynamische levendige stad die verder groeit en bloeit.

Het bevolkingscijfer is uiteraard een goede manier om de groei van Mechelen te meten. Mechelen kende de laatste 20 jaar een voortdurende groei en telt intussen meer dan 80.000 inwoners. 20% hiervan woont in de deelgemeenten Muizen, Hombeek, Leest, Heffen en Walem. In verhouding tot de oppervlakte (65,19 km²) betekent dit een bevolkingsdichtheid van 1.230 inwoners per km².

Naast de inwoners weten ook toeristen Mechelen de laatste jaren duidelijk meer en meer te appreciëren. Jaarlijks passeren er 70.471 personen aan de balie van Toerisme Mechelen. Niet minder dan 160.459 mensen boekten het afgelopen jaar een overnachting in een hotel om te komen genieten van de stad.
De Mechelse reputatie gaat overigens veel verder dan gebouwen alleen. Mechelen is in het buitenland ook gekend om zijn meubelen, wandtapijten en kantwerk.
Intussen is Mechelen ook bekend als ‘Mechelen kinderstad' en is er een heel gevarieerd aanbod voor kinderen en jongeren. De 1.200 kinderen die er jaarlijks het levenslicht zien vervelen zich alvast niet.

Mechelen cultureel en sportief naar waarde schatten is niet moeilijk.
Cultureel gezien heeft Mechelen reeds een lange rijke geschiedenis. De ‘Ommegang' is als traditie van de reuzenstoet erkend als 'Unesco Meesterwerk en erfgoed van de Mensheid' en ook de Hanswijkprocessie is een eeuwenoude traditie. Vandaag de dag wordt de stad gekleurd door allerlei festivals en evenementen. Tijdens warme zomerdagen kan je naar Ottertrotter, Parkpop, Vee-fiesta, Dijlefeesten en natuurlijk Maanrock. De sportievelingen onder ons kunnen terecht bij de Dwars door Mechelen, de triatlon, Sporten onder den Toren en de Mechelse fietsgordel.
Daarnaast heeft Mechelen nog een heel actief Cultuurcentrum, Filmhuis, Kunstencentrum, diverse theatergezelschappen en een Beiaardschool die over de hele wereld wordt geprezen.

Ook op gastronomisch gebied doet de stad het niet slecht. Wil je een typisch menu kies dan voor Mechelse Koekoek, chocolade in de vorm van Mechelse maantjes en Gouden Carolus of Mechelse Maneblusser.

Door zijn centrale ligging tussen Brussel, Antwerpen en Leuven heeft Mechelen ook economisch een sterke troef. Dit wist men al in 1835, toen de eerste spoorlijn in België werd aangelegd met Mechelen als centraal punt.

Boven Mechelen schijnt met andere woorden niet alleen de maan maar ook de zon.

Bron: www.mechelen.be

Omgevingsboek nieuws

Nieuwe Schooljaar start

--------------------------------------------------

2016 - 2017

Wij zijn er klaar voor.

na een welverdiende vakantie.

--------------------------------------------------

Onze school staat in de steigers.

De afbraak voor onze nieuwbouw kan beginnen.